Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

verklaring omtrent gedrag

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Justis screent (rechts)personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG's af.

wat houdt een vog in?

Wat de meeste mensen een strafblad noemen, heet officieel het Justitieel Documentatie Systeem. Als een jongere geen strafblad heeft, krijgt hij/zij altijd een VOG. Vraagt een jongere een VOG aan en komt de naam voor in het Justitieel Documentatie Systeem, dan kijken de beoordelaars naar:

  • De strafbare feiten
  • De ernst van de strafbare feiten
  • De specifieke risico's voor het beroep of de stage
  • Hoe lang het is geleden dat je veroordeeld bent
  • Wat er in de tussentijd is gebeurd
  • Jouw belang (je toekomst) en het belang van de maatschappij (veiligheid)

Relevante stage of functie

Het kan dus gebeuren dat iemand met een strafblad toch een VOG krijgt: als het strafbare feit niet relevant is voor de stage of de functie die de jongere gaat uitoefenen. Iemand kan vanwege zijn agressie probleem bijvoorbeeld niet geschikt zijn als beveiliger, maar als hij een VOG aanvraagt voor een baan als automonteur zijn de risico's kleiner. Daar komt bij: als een persoon een voornemen tot afwijzing krijgt, kan hij of zij de eigen zienswijze daartegen indienen. Bijvoorbeeld iemand die kan aantonen dat hij/zij sinds de winkeldiefstallen serieus aan haar toekomst heeft gewerkt.

Risico's verkleinen

De VOG is bedoeld om risico's voor andere mensen te verkleinen, maar tegelijkertijd is het heel belangrijk dat jongeren een opleiding afmaken en een baan vinden. Bij volwassenen wordt meestal vier jaar terug gekeken: welke strafbare feiten zijn er in deze periode gepleegd? Bij jongeren geldt in de meeste gevallen een terugkijktermijn van twee jaar. Bij zware geweldsdelicten en bij zedendelicten geldt ook voor jongeren een langere terugkijktermijn.