Niet alle beperkingen zijn even zichtbaar; denk aan doofheid of slechthoren, een chronische ziekte, ADHD, een psychisch probleem, dyslexie of een allergie. Daar merkt jouw omgeving niet altijd wat van, maar het kan voor jou wel een belemmering zijn waardoor je behoefte hebt aan extra ondersteuning.
Individuele wensen en behoeften
De school houdt rekening met individuele wensen en behoeften van studenten. Zo bieden wij bijvoorbeeld extra ondersteuning tijdens je opleiding, wanneer nodig.
Voor of tijdens je opleiding, kunnen vragen ontstaan over begeleiding, beroepseisen of over hulp- en leermiddelen. Maar ook over de manier waarop docenten en leerbedrijven rekening kunnen houden met jouw beperking. Of over jouw kansen op een baan in de toekomst. Juist dan is het belangrijk om gebruik te maken van de extra ondersteuning die de school kan bieden.
Extra voorzieningen
Wij doen ons best iedere student de kans te bieden op een succesvolle opleiding. Daarvoor zijn soms extra voorzieningen nodig, als een aangepaste computer, een eigen stoel, groot beeldscherm, doventolk, e.d. Daarnaast is het ook mogelijk extra begeleiding te krijgen. Misschien heb je extra toetstijd nodig of kun je beter mondeling in plaats van schriftelijk je toetsen maken.
Natuurlijk helpt de school je ook bij het vinden van een geschikt stagebedrijf. Na het behalen van je diploma kun je zelfs hulp krijgen bij het zoeken naar een baan. De school werkt hiervoor samen met verschillende arbeidsintegratiebedrijven. Samen willen wij ervoor zorgen dat je alle kans van slagen hebt in de door jou gekozen beroepsrichting.
Dyslexie en/of dyscalculie
Om, in geval van dyslexie of dyscalculie, voor hulpmiddelen op school in aanmerking te komen, is er een dyslexie- of dyscalculieverklaring nodig. '
Dyslexieverklaring
De dyslexieverklaring beschrijft welke belemmeringen de dyslexie op taalgebied veroorzaakt en welke hulpmiddelen nuttig kunnen zijn. Alleen een erkende psycholoog of orthopedagoog, gespecialiseerd op het gebied van leerstoornissen, kan een dyslexieverklaring afgeven.
Dyscalculieverklaring
In een dyscalculieverklaring wordt aangegeven welke aanpassingen en maatregelen nuttig kunnen zijn, afhankelijk van de specifieke moeilijkheden die je bij rekenen hebt. Alleen professionals die gekwalificeerd zijn voor het uitvoeren van psychodiagnostisch onderzoek mogen een dyscalculieverklaring afgeven.
Aanleveren verklaring
Indien er sprake is van dyslexie en/of dyscalculie dient een kopie van de verklaring (en onderzoeksrapport) aangeleverd te worden. Dit kan per e-mail verstuurd te worden naar api@roca12.nl. Je wordt dan aan het begin van het schooljaar uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek, waarna er samen met jou een faciliteitenpas zal worden aangemaakt.
Deze pas heb je nodig om bij toetsen voor faciliteiten in aanmerking te komen. De faciliteiten worden in overleg en op basis van het onderzoeksverslag voor iedere student individueel vastgesteld. Daarnaast kan iedere student met dyslexie of dyscalculie tijdens de opleiding individuele studiebegeleiding aanvragen. Die aanvraag loopt via de studieloopbaanbegeleider. Aan deze begeleiding zijn geen kosten verbonden, maar van de student wordt wel inzet en aanwezigheid verwacht.
Wet Gelijke Behandeling
Op grond van de Wet Gelijke Behandeling (WGB) kun je zelf aangeven welke extra hulp je nodig hebt tijdens je opleiding. Met ingang van 1 augustus 2014 bestaat er geen Leerling Gebonden Financiering of 'rugzakje' meer. Vanaf deze datum hebben scholen een zorgplicht, oftewel scholen zijn verplicht passend onderwijs te bieden aan iedere student.
Meer informatie? Kijk op: www.oudersenrugzak.nl.