Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

begeleider maatschappelijke zorg

Jij bent betrokken, sociaal, creatief en durft initiatief te nemen. Je kunt goed omgaan met onverwachte en lastige situaties en weet jouw grenzen aan te geven.

Let op!

Het maximale aantal studenten voor de BBL-opleiding met de start in november 2024 en januari 2025 is bereikt. De volgende startmomenten zijn april en mei 2025.

Als begeleider maatschappelijke zorg begeleid je vraaggericht cliënten binnen wonen of dagbesteding. De doelgroepen waar je mee kunt werken zijn mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, psychische problemen of psychiatrische problematiek. De cliënten kunnen van alle leeftijden zijn.

Binnen de opleiding leer je diverse vormen van hulp en ondersteuning te bieden op het gebied van zelfzorg, huishouden, dagbesteding en participatie in de maatschappij. Je ondersteunt de cliënt zo veel mogelijk bij het nemen van eigen regie. Hierbij zet je waar mogelijk zorgtechnologie in. Ook krijg je les in communiceren en is er aandacht voor activiteiten als sport en spel, muziek, drama en beeldend vormen. Verder ontwikkel je diverse competenties die nodig zijn voor deze functie. Denk aan samenwerken, overleggen, plannen en organiseren.

Buiten de beroepsinhoudelijke kennis is er ook veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Want jij zet jezelf in binnen diverse situaties, waarbij je aansluit bij de individuele persoon en zijn ondersteuningsvraag. Daarbij is het belangrijk dat je feedback- en reflectievaardigheden kunt toepassen. 

JOUW CARRIÈRE

Met dit diploma kun jij aan de slag als begeleider maatschappelijke zorg. Je begeleidt cliënten bij dagelijkse dingen en helpt hen op weg naar een zo veel mogelijk zelfstandig leven in de maatschappij. Je kunt gaan werken in instellingen voor wonen, dagbesteding of vrije tijd. Denk hierbij aan woningen of dagbesteding in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, begeleid wonen of opvangcentra voor daklozen/thuislozen.

vog

Voor deze opleiding is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Het is een bewijs van onberispelijk gedrag dat je alleen krijgt als je geen strafbare feiten hebt gepleegd. Zo'n verklaring kun je bij de gemeente opvragen. Zie voor informatie over de VOG www.justis.nl

BBL-OPLEIDING

EXTRA INFORMATIE

  • Top opleiding;
  • 4x per jaar instromen;
  • Gepersonaliseerd onderwijs;
  • Enthousiast docententeam met praktijkervaring;
  • Praktijkgerichte opdrachten;
  • Iedereen zijn eigen Studie Loopbaan Begeleider.

START-/INSTROOMMOMENTEN

Het maximale aantal studenten voor deze opleiding met de start in november 2024 is bereikt. De volgende startmomenten zijn:

  • januari 2025
  • mei 2025

KIES JIJ VOOR BBL?

Voor de BBL-opleiding moet je minimaal drie maanden werkzaam zijn bij een werkplek die gerelateerd is aan de opleiding.

FACT & FIGURES

Lees hier alle handige facts & figures over jouw opleiding. Je vindt hier informatie over de opbouw van de leerjaren, vakken en extra info.

Beperkt aantal opleidingsplaatsen beschikbaar (Numerus fixus)

Voor de BOL-opleiding is voor schooljaar 2024-2025 een beperkt aantal opleidingsplaatsen beschikbaar, namelijk 30. Dit heeft te maken met het aantal BPV-plaatsen. Plaatsing gebeurt op volgorde van aanmelding. Daarbij hanteren we een wachtlijst.

LEERMIDDELEN

Om jouw opleiding te kunnen volgen heb je leermiddelen zoals boeken, digitale licenties en andere materialen nodig. Voor de start van de opleiding krijg je specifieke informatie over welke leermiddelen jij moet bestellen en hoe je dit kan doen. Benieuwd naar welke kosten er voor jouw opleiding ongeveer gelden? Ga hier naar de website van MBOwebshop waar je de leermiddelenlijst vindt die dit jaar bij jouw opleiding hoort.

Meeloopdagen

Nieuwsgierig hoe het is om bij Dulon College te studeren? Loop een dagje mee!

Benieuwd naar onze open dagen

Benieuwd naar onze open dagen? Klik hier voor meer informatie.