Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

mooie opleiding als je wilt werken in de zorg

Anne volgt de mbo-opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg bij Dulon College. In deze blog vertelt ze over haar ervaringen, stages en plannen voor de toekomst.

Opdrachten en examens

De mbo-opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg heette eerst persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg en persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Ik koos destijds voor specifieke doelgroepen, maar halverwege heb ik gekozen voor gehandicaptenzorg. Ik woon in Ede, Dulon College was daarom een logische keuze voor mij. Ik zit in het derde, en tevens, laatste jaar van mijn opleiding. Ik heb geen les meer en ben alleen nog bezig met mijn examens en stage.

Tijdens je opleiding leer je (tijdelijk of permanent) doelgroepen te begeleiden die ondersteuning, begeleiding en/of zorg nodig hebben. Denk hierbij aan mensen van verschillende leeftijden met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, psychische problemen of psychiatrische problematiek.
In het eerste en tweede jaar krijg je generieke vakken zoals burgerschap, Nederlands, Engels en rekenen. Ook krijg je vakken zoals verplicht technisch handelen, daar leer je bijvoorbeeld insuline spuiten. Die handelingen kan je gewoon op school oefenen, er zijn lokalen met bedden en oefenpoppen.

In totaal heb ik zeventien examens en de meeste maak ik op stage. Ik moet bijvoorbeeld voor een examen zorgplannen maken en een beweegplan, dat houdt in dat je met een cliënt gaat kijken wat zijn wensen zijn qua beweging. Vervolgens kijk je samen hoe je dat kan verbeteren en daar maak je een plan voor.

Stages bij een zorgboerderij en theaterwerkplaats

In het eerste jaar van mijn opleiding liep ik stage bij een zorgboerderij in Ede, dat deed ik twee dagen in de week. Deze stage was voor mij vooral kennismaken met de doelgroep. Ik ondersteunde de cliënten waar nodig en ik hielp met activiteiten als knutselen en tuinieren.

In het tweede jaar liep ik stage bij Krachtvaardig, dat is een werk- en leerplek in een verzorgingstehuis. Cliënten werken bijvoorbeeld in de keuken en doen spelletjes met de bewoners. Mijn tweede stage was een heel schooljaar, drie dagen in de week. Ik heb tijdens deze stage veel geleerd over het begeleiden van mensen.

Dit jaar loop ik stage bij Momo theaterwerkplaats. Een plek waar kunstzinnige talenten met een zorgvraag theater, muziek en dans maken. Ik help hier bijvoorbeeld met het maken van voorstellingen en ik maak zorgplannen.

Ik heb uiteindelijk veel geleerd van mijn stages. Ik heb leren begeleiden, gesprekken voeren met ouders en zorgplannen maken. In het eerste jaar van de opleiding loop je een halfjaar stage, in het tweede en derde jaar loop je een heel schooljaar stage, drie dagen in de week. Mijn huidige stage, bij de theaterwerkplaats, vind ik het leukst. Iedereen is daar creatief, aardig en kan zichzelf zijn.

DoorstuderenN

Dit is een hele mooie opleiding als je wilt werken in de zorg. Je kan er uiteindelijk veel mee, zoals; werken op een woonlocatie, dagbesteding of met verschillende doelgroepen. Door mijn stages ben ik erachter gekomen waar mijn interesses liggen en wat ik hierna wil doen.

Het leukste aan de opleiding vind ik de stages. Verder heb ik een gezellige klas en de docenten zijn heel aardig. De meeste docenten hebben ook ervaring met het werkveld of de doelgroep. Ze hebben bijvoorbeeld zelf bij een dagbesteding gewerkt. Ik ben ook lid van de studentenraad en ambassadeur van Dulon College, dat zijn leuke werkzaamheden om naast je opleiding te doen.

Ik ben nog jong, dus ik wil graag verder studeren. Na mijn opleiding ga ik daarom Social Work studeren op de Christelijke Hogeschool Ede. Het studentenleven lijkt mij leuk, door corona heb ik dat niet meegemaakt tijdens mijn opleiding. Wat betreft mijn plannen voor daarna, het liefst wil ik later werken met mensen of in de zorg, maar in welke vorm weet ik nog niet.

Ik heb uiteindelijk veel gehad aan deze opleiding. Ik weet nu beter waar mijn interesses liggen en ik heb ervaren dat de gehandicaptenzorg heel leuk en dankbaar werk is. Ik heb vrienden gemaakt en veel ervaring opgedaan.

Anne van de Bunt

Opleiding: persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg niveau 4