Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

heel dankbaar werk en geweldig om te doen

Tijdens de mbo-opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg leer je (tijdelijk of permanent) doelgroepen te begeleiden die ondersteuning, begeleiding en/of zorg nodig hebben. Anna hielp in het verleden twee keer mee met de Vakantie Spelweek in Ede, dat is een week vol activiteiten voor jongeren met een verstandelijke beperking. Toen wist ze: dit wordt mijn opleiding!

Ervaringsverhaal Anna 2

Beroepsgerichte vakken en competenties ontwikkelen

Momenteel zit ik in het derde leerjaar, ik loop stage en ben bezig met mijn examens. Eén examen gaat bijvoorbeeld over het handelen in een crisissituatie. Daar krijg je dan les in, je maakt deelopdrachten, een afrondende opdracht en een examen.

In de opleiding krijg je generieke en beroepsgerichte vakken. Zo krijg je les in communiceren en is er aandacht voor activiteiten als sport en spel, muziek, drama en beeldend vormen. Binnen de opleiding leer je diverse vormen van hulp en ondersteuning te bieden op het gebied van zelfzorg, huishouden, dagbesteding, participatie in de maatschappij. Verder ontwikkel je diverse competenties die nodig zijn in dit werkveld. Zoals ondernemerschap, plannen, organiseren, coördineren, leiderschap, samenwerken en overleggen.

Stage

Ik loop stage bij Dagactiviteitencentrum Doedac en in de woning van een cliënt. Dat is beide op woonzorgpark De Hartenberg van 's Heeren Loo, een aanbieder van zorg voor mensen met een beperking. In de woning van een cliënt zorg ik ervoor dat zijn huis een thuis wordt. Je helpt bijvoorbeeld met koken, wassen of je gaat wandelen of een spelletje doen. Ik vind het heel dankbaar werk en geweldig om te doen.

Bij Dagactiviteitencentrum Doedac zijn we heel creatief. De cliënten maken armbandjes, kleihangers, keycords, kaarsen en ze ontwerpen stickers.
Ook doen we leuke dingen samen zoals zwemmen of theater, dan gaan we wandelen met muziek erbij. Ik ondersteun de cliënten waar nodig, maar probeer ze zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren.

Ik heb heel veel gehad aan mijn stages. Je leert veel en zo kan je de kennis die je hebt opgedaan op school, toepassen in de praktijk. In het eerste jaar loop je twee dagen stage en in het tweede en derde jaar loop je drie dagen stage. In het begin leek mij dat pittig, zo veel stage, maar je raakt eraan gewend en het is heel leerzaam.

Werken en doorstuderen

Na dit schooljaar ben ik klaar met mijn opleiding. Ik wil eerst een jaar werken bij 's Heeren Loo, op verschillende locaties, dan kan ik veel werkervaring opdoen en kijken welke doelgroepen mij nog meer aanspreken. Daarna zou ik graag de hbo-opleiding Social Work willen doen op de Christelijke Hogeschool Ede. Op Dulon College heb ik het keuzedeel ‘voorbereiding hbo’ gedaan. Ik ging toen drie dagen naar de hogeschool om eigenlijk een soort mini-opleiding te doen, dat was heel leerzaam.

Tip van mij: als je twijfelt of deze opleiding iets voor jou is, schrijf je dan in voor een meeloopdag. Klik hier om je aan te melden voor een meeloopdag.

Anna Batavier

Mbo-opleiding: persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg niveau 4