Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

dit is dé opleiding als je wil zorgen voor mensen

Fleur zit in het tweede jaar van de opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg. In deze blog vertelt ze waarom ze voor deze opleiding heeft gekozen, haar vakken, stages en toekomstplannen.

Ervaringsverhaal Fleur

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Hiervoor heb ik een jaar de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker gedaan. Bij deze opleiding werk je veel met kinderen en dat vond ik toch iets minder leuk. Toen heb ik een tussenjaar genomen en gewerkt bij Vilente, een organisatie die zorg biedt aan ouderen met dementie en lichamelijke beperkingen. Bij Vilente werken ze samen met KrachtVaardig, dat is een organisatie die o.a. mensen met een beperking laat meehelpen in de ouderenzorg. Ik begeleide de mensen en dat vond ik zo leuk dat ik besloot deze opleiding te doen.

wat leer je op deze opleiding?

Tijdens deze opleiding leer je doelgroepen begeleiden die ondersteuning, begeleiding en/of zorg nodig hebben. In de praktijklessen leer je bijvoorbeeld hoe je iemand wast, hoe je oogdruppels toedient, hoe een tillift werkt, maar ook hoe je insuline spuit.

In het eerste jaar leer je ook aan jezelf werken. Je doet verschillende testen: hoe werk je in groepsverband, ben jij een leider of volger, of een dromer of doener. Uiteraard volg je ook de generieke vakken: Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. Ik heb Engels al afgerond op mijn vorige opleiding en Nederlands heb ik deze week afgerond.

Je hebt ook keuzedelen, hierbij volg je twee vakken waar je je in gaat specialiseren en daar haal je ook een certificaat voor. Ik heb gekozen voor het keuzedeel ''expressief talent''. Ik heb op de middelbare school het vak expressie gehad, zat vroeger op dansles en ik heb stage gelopen in een atelier. Dat zijn allemaal ervaringen die in mijn profiel voor expressief talent kunnen. Er zijn verschillende keuzedelen die je kan volgen.. Zo heb je ook het keuzedeel ''voorbereiden op het hbo'' en '' Mensen met niet-aangeboren hersenletsel''.

Stage

Op deze opleiding loop je twee keer anderhalf jaar stage. Dat doen ze bewust om zo goed mogelijk je stages te verkennen. De cliënten leren je dan ook beter kennen en zo bouw je een vertrouwensband op met elkaar. In het eerste jaar ga je al na een paar maanden je eerste stage lopen, dit doe je twee dagen in de week Het laatste halfjaar loop je drie dagen stage. Je loopt bijvoorbeeld stage in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg of verslavingszorg.

Mijn eerste stage was bij 's Heeren Loo, op de leerwerklocatie De Rotonde in Ede. Dat is een atelier voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Momenteel loop ik stage bij Siza, op woonlocatie het Vossenhol in Bennekom. Daar wonen mensen met een lichamelijke beperking en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Ik help cliënten als ze in bed gelegd moeten worden, toiletbezoeken en help met eten. De bewoners krijgen hier 24-uurs zorg.

Je mag ook stage lopen in het buitenland. Je docenten vertellen welke landen je heen kan gaan en welke beurs je kan aanvragen. Ik ga stage lopen op Malta, bij Young Engineers. Dat is een organisatie die kinderen leert over natuurkunde en wiskunde.

Je moet voor school ook opdrachten maken op je stage. Ik heb een technisch hulpmiddel bedacht en gepresenteerd. Ik heb harkjes gemaakt met een verlengstuk eraan voor in de tuin. Zo kunnen mensen in een rolstoel in de tuin werken.

Wat vind je het leukste aan deze opleiding?

Het leukste aan deze opleiding is dat je heel dankbaar werk doet. Voor mij is het dé opleiding als je wil zorgen voor mensen. Ook hebben we een mix van jongens en meiden, dat geeft een leuke dynamiek. Iedereen heeft voor deze opleiding gekozen omdat ze willen zorgen voor een ander.

wat wil je na deze opleiding doen?

Als ik klaar ben wil ik graag een hbo-opleiding doen. Ik vind deze opleiding heel leuk, maar ik weet nog niet zeker of ik dit werk zou willen doen. Misschien wil ik de opleiding vaktherapie gaan doen, dan kan ik mijn creativiteit en het werken met mensen combineren. Dat lijkt mij erg leuk!

Fleur

Opleiding: persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg