Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

doorstromen

Heb jij jouw diploma op niveau 4 behaald? Of ziet het ernaar uit dat je dat gaat lukken? Gefeliciteerd! Jij mag doorstromen naar het hbo! Om ervoor te zorgen dat die overgang soepel verloopt, werkt de school samen met een aantal hogescholen, zoals de CHE, de HAN en de Hogeschool Utrecht (HU). Er zijn speciale doorstroomprogramma’s ontwikkeld, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op je hbo-studie.

VOORDELEN

Wanneer je met een mbo-diploma op zak naar het hbo gaat, heb je een aantal voordelen. Zo heb je bijvoorbeeld al stage gelopen en beroepsgericht onderwijs gevolgd. Daardoor heb je een duidelijk beeld van het beroep en kun je de theoretische leerstof makkelijker begrijpen. In sommige gevallen kun je het mbo-hbo traject versneld doorlopen.

TWEE DIPLOMA’S EN EEN GROTERE KANS OP EEN BAAN

Aan het einde van het traject ben je het bezit van een mbo-diploma op niveau 4 én een hbo-diploma. De werkervaring die je tijdens jouw stages op het mbo en hbo opdoet staan bovendien goed op jouw cv waardoor je een grotere kans maakt om snel een baan te vinden.

OPLEIDINGSEISEN VOOR HET HBO

Met een mbo-diploma op niveau 4, kun je in principe doorstromen naar het hbo. Heb je geen diploma gehaald en wil je toch naar het hbo? Dan kun je als je 21 bent een toelatingsexamen doen. Let op! Vanaf studiejaar 2015-2016 mag een aantal hbo-opleidingen aanvullende eisen stellen aan studenten die instromen vanuit een niet-verwante opleiding in het mbo. Zij kunnen je vragen een toelatingsonderzoek te doen, om te kijken of je voldoende voorkennis hebt om te kunnen starten met deze hbo-opleiding. Neem tijdig contact op met de school en opleiding die je wilt gaan volgen of dit voor jouw opleiding geldt.  

10 STAPPENPLAN

Wanneer je wilt doorstuderen is het verstandig op tijd te gaan oriënteren en je goed voor te bereiden. Om je daarbij te helpen vind je hieronder 10 stappen:

  1. Zoek uit waarom je eigenlijk een hbo-opleiding wil volgen.
  2. Onderzoek of je een hbo-opleiding aan kan.
  3. Onderzoek welke studie het beste bij je past (maak een studiekeuzetest, ga naar open dagen en de onderwijsbeurs in Utrecht (november)).
  4. Neem contact op met je slb’er om samen over je toekomst na te denken.
  5. Ga met hbo-studenten in gesprek over hun opleiding en hun ervaringen.
  6. Bepaal welke studievariant het beste bij je past (voltijd, deeltijd of duaal).
  7. Verdiep je in maatwerktrajecten en vrijstellingsmogelijkheden (wie weet kun je versneld doorstromen).
  8. Maak een bijspijkerplan voor eventuele zwakke punten.
  9. Bedenk hoe jouw leven als student eruit gaat zien (studiebelasting, op kamers etc.)
  10. Maak een financieel plan (hoeveel moet je gaan lenen om jouw studie te bekostigen).

MEER INFORMATIE

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met je slb’er. 

HANDIGE WEBSITES

Klik hier om opleidingen met elkaar te vergelijken.